Noțiuni introductive. Celula
Celula este unitatea de bază morfofuncÈ›ională È™i genetică a organizării materiei vii. Poate exista singură sau în grup, constituind diferite È›esuturi. Este cea mai mică unitate de viață, care poate fi clasificată ca o vietate È™i este adesea numită bloc de viață.
Mai mult de 100 de trilioane de celule alcatuiesc corpul uman. Cele mai multe dintre aceste celule conÈ›in genele È™i alte informaÈ›ii necesare pentru a „construi" un organism uman. Multă din această informaÈ›ie genetică se gaseÈ™te în nucleul celulei, care este un fel de „centru de control” care pastrează tot materialul într-un singur loc.
Forma celulelor este legată de funcÈ›ia lor. IniÈ›ial, toate au formă globuloasă, dar ulterior pot deveni fusiforme, stelate, cubice, cilindrice etc.; unele, cum sunt celulele sangvine, ovulul, celulele adipoase sau cartilaginoase, îÈ›i păstrează forma globuloasă.
Dimensiunile celulelor variază în funcÈ›ie de specializarea lor, de starea fiziologică a organismului, de condiÈ›iile mediului extern, vârstă etc.
Exemple:
-
hematia — 7,5 μ;
-
ovulul — 150–200 μ;
-
fibra musculară striată — 5–15 cm etc.