top of page
Proprietățile celulei

          Celulele au o serie de proprietăți generale È™i speciale, care le asigură îndeplinirea rolului specific în ansamblul organismului. Dintre aceste proprietăți, sinteza proteică, reproducerea celulară È™i metabolismul celular au fost deja studiate. Proprietăți importante ale celulei sunt însă atât transportul transmembranar, cât È™i potenÈ›ialul de membrană.

Transportul transmembranar

          Membrana celulară prezintă permeabilitate selectivă pentru anumite molecule È™i majoritatea ionilor. Aceasta permite un schimb bidirecÈ›ional de substanÈ›e nutritive È™i produÈ™i ai catabolismului celular, precum È™i un transfer ionic, care determină apariÈ›ia curenÈ›ilor electrici.

​

          Mecanismele implicate în transportul transmembranar pot fi grupate în două categorii principale: mecanisme care nu necesită prezenÈ›a unor proteine membranare transportoare (cărăuÈ™i) È™i mecanisme care necesită prezenÈ›a unor astfel de proteine. Din prima categorie fac parte difuziunea È™i osmoza, iar din a doua, difuziunea facilitată È™i transportul activ.

​

          Un alt mod de a clasifica transportul transmembranar È›ine cont de consumul energetic necesar pentru realizarea lui. Astfel, există transport pasiv, care nu necesită energie pentru a se desfășura È™i cuprinde difuziunea, osmoza È™i difuziunea facilitată, È™i transport activ, care necesită cheltuială energetică (ATP).

 

          

          Difuziunea  reprezintă un mecanism care nu utilizează proteine transportatoare. Moleculele unui gaz, ca È™i moleculele È™i ionii aflaÈ›i într-o soluÈ›ie, se găsesc într-o miÈ™care dezordonată permanentă, rezultat al energiei lor. Această  miÈ™care, numită difuziune, determină răspândirea uniformă  a moleculelor într-un volum dat de gaz sau soluÈ›ie. De aceea, ori de câte ori există o diferență de concentraÈ›ie (gradient de concentraÈ›ie) între două compartimente ale unei soluÈ›ii, miÈ™carea moleculară tinde să elimine această diferență  È™i să distribuie moleculele uniform.

          Osmoza este, la rândul său, un mecanism care nu utilizează proteine transportatoare È™i e reprezenată de difuziunea apei (solventului) dintr-o soluÈ›ie. Pentru ca ea să se producă, membrana care separă cele două compartimente trebuie să fie semipermeabilă (să fie mai permeabilă pentru moleculele de solvent decât pentru cele de solvit). Apa va trece din compartimentul în care concentraÈ›ia ei este mai mare (soluÈ›ie mai diluată) în cel cu concentraÈ›ie mai mică (soluÈ›ie mai concentrată). ForÈ›a care trebuie aplicată pentru a preveni osmoza se numeÈ™te presiune osmotică. Ea este proporÈ›ională cu numărul de particule dizolvate în soluÈ›ie.

 

          Moleculele organice polarizate È™i cu greutate moleculară mare traversează membrana celulară cu ajutorul proteinelor transportoare membranare. Acest tip de transport este specific, saturabil (va exista un transport maxim pentru o anumită substanță) È™i pentru aceeaÈ™i proteină transportoare poate apărea competiÈ›ia între moleculele de transportat.

           Transportul activ asigură deplasarea moleculelor È™i a ionilor împotriva gradientelor lor de concentraÈ›ie È™i se desfășoară cu consum de energie furnizată de ATP. Este de mai multe tipuri:

             – primar: pentru funcÈ›ionarea proteinei transportoare este necesară hidroliza directă a ATP-ului. În acest caz, proteinele transportoare se numesc pompe;

            – secundar (cotransport): energia necesară pentru transferul unei molecule sau ion împotriva gradientului său de concentraÈ›ie este obiÈ™inută prin transferul altei energii conform gradientului ei de concentraÈ›ie. De exemplu, pompa de Na+/K+.

Potențialul de membrană

          Permeabilitatea selectivă a membranei, prezenÈ›a intracelulară a moleculelor nedifuzibile încărcate negativ È™i activitatea pompei Na+/K+ creează o distribuÈ›ie inegală a sarcinilor de o parte È™i de alta a membranei celulare. Această diferență de potenÈ›ial este denumită potenÈ›ial de membrană. 

​

          PotenÈ›ialul membranar de repaus are o valoare medie de –65 mV pâna la –85 mV (valoare apropiată de cea a potenÈ›ialului de echilibru pentru K+) È™i depinde de permeabilitatea membranei pentru diferitele tipuri de ioni. Termenul de repaus este introdus pentru a desemna un potenÈ›ial de membrane atunci când la nivelul acesteia nu se produc impulsuri electrice. Valoarea acestui potenÈ›ial se datorează activității pompei Na+/K+, care reintroduce în celulă K+ difuzat la exterior È™i expulzează Na+ pătruns în celulă, într-un raport de 2 K+ la 3 Na+. În acest mod, o celuă îÈ™i menÈ›ine relativ constantă concentraÈ›ia intracelularp a ionilor de Na+ È™i K+ la un potenÈ›ial membranar constant, în absenÈ›a unui stimul.

​

          

          PotenÈ›ialul de acÈ›iune este modificarea temporară a potenÈ›ialului de membrane. Celulele stimulate electric generează poteÈ›iale de acÈ›iune prin modificarea potenÈ›ialului de membrană.

          Mecanismele de producere, aspectul È™i durata potenÈ›ialului de acÈ›iune sunt diferite în funcÈ›ie de tipul de celulă, dar principiul de bază este acelaÈ™i: modificarea potenÈ›ialului de membrană se datorează unor curenÈ›i electrici care apar la trecerea ionilor prin canalele membranare specifice, ce se închid sau se deschid în funcÈ›ie de valoarea potenÈ›ialului de membrană.

          Pentru a enumera fazele potenÈ›ialului de acÈ›iune, se poate lua ca exemplu neuronul.

          Perioada refractară reprezintă intervalul de timp pe parcursul căruia este dificil de obÈ›inut un potenÈ›ial de acÈ›iune. Există două perioade refractare:

                〈 perioada refractară absolută, pe parcursul căreia, indiferent de intensitatea stimulului, nu se poate obÈ›ine un nou potenÈ›ial de acÈ›iune. Cuprinde panta ascendentă a potenÈ›ialului de acÈ›iune È™i o porÈ›iune din cea descendentă È™i se datorează inactivării canalelor pentru Na+;

               âŒ© perioada refractară relativă, pe parcursul căreia se poate iniÈ›ia un al doilea potenÈ›ial de acÈ›iune, dacă stimulul este suficient de puternic. PotenÈ›ialul de acÈ›iune obþinut astfel are o viteză de apariÈ›ie a pantei ascendente mai mică È™i o amplitudine mai redusă decât în mod normal.

          PotenÈ›ialul de acÈ›iune, odată generat în orice punct al unei membrane excitabile, va stimula, la rândul lui, zonele adiacente ale acesteia, propagându-se în ambele sensuri, până la completa depolarizare a membranei. Transmiterea depolarizării în lungul unei fibre nervoase sau musculare poartă denumirea de impuls (nervos sau muscular).

          Proprietățile speciale ale celulelor sunt contractilitatea (proprietatea celulelor musculare de a transforma energia chimică a unor compuÈ™i în energie mecanică) È™i activitatea secretorie. Fiecare celulă sintetizează substanÈ›ele proteice È™i lipidice proprii, necesare pentru refacerea structurilor, pentru creÈ™tere È™i înmulÈ›ire. Unele celule s-au specializat în producerea de substanÈ›e pe care le „exportă“ în mediul intern (secreÈ›ie endocrină) sau extern (secreÈ›ie exocrină).

bottom of page